Skip to Main Content »

Gratis levering losgestort
Grootste assortiment
Scherpste prijzen
Beste klantenservice
Snelle, professionele levering

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Bezorgkosten
Losgestorte producten:
  • Gratis bezorging binnen
   1-3 werkdagen
Bags / Houtkisten (per bestelling):
 • Bestellingen t/m 900kg:
  Binnen 3 werkdagen €60,-
  Binnen 2 werkdagen of op een specifiek gekozen werkdag €90,-
 • Bestellingen vanaf 1000kg:
  Binnen 3 werkdagen €70,-
  Binnen 2 werkdagen of op een specifiek gekozen werkdag €90,-
 • Gratis bezorging binnen 3 werkdagen bij bestellingen vanaf €1250

10% korting package deal

Let op, sluiting:

Wij zijn gesloten tussen 21 december en 5 januari. U kunt wel online bestellen, alle bestellingen worden verwerkt op maandag 6 januari.

Service

Wij zijn u graag van dienst!  

014 - 480238 info@natuursteenbestellen.be 


maandag t/m donderdag
08:00-18:00
vrijdag
08:00-17:00


Informatie
Klantenservice
Contact formulier
Veelgestelde vragen

Gratis grind check

 

Hoeveelheid en formaat grind / split

Splitplaten half gevuld

U heeft bepaald welke grind- of splitsoort u graag wilt. Er volgen dan nog twee belangrijke stappen. Er moet namelijk bepaald worden hoeveel grind of split u precies nodig heeft én welk formaat steen u graag wilt hebben. Hieronder gaan we verder in op deze twee zaken.

1. De hoeveelheid grind/split

Met 1 bigbag (bevat 1000ltr / 1m3) bedekt u ±20 vierkante meter met een laagdikte van 5 cm. Met 1 ton (±1,5 ton = 1m3) bedekt u afhankelijk van de grindsoort ±13 vierkante meter met 5cm laagdikte.

Hoeveel grind of split u nodig heeft rekent u eenvoudig uit: lengte in meter x breedte in meter x laagdikte in meter = aantal m3 grind.

Ter verduidelijking een voorbeeld. Stel, u heeft een vlak van 5 meter lang en 6 meter breed. U wilt dit bedekken met een laag van 0,05 meter (=5cm) grind. De benodigde hoeveelheid in m3 (kubieke meter) bepaalt u dan als volgt:

5 x 6 x 0,05 = 1,5. In dat geval is er dus 1,5m3 grind/split nodig.

Hoe dik moet grind of split liggen?

De benodigde laagdikte voor grind is afhankelijk van het kaliber en de toepassing. Het kaliber is de zeefmaat van het grind of split. De maat 8/16mm bevat dus steentjes van 8mm en 16mm en alles ertussen. Het grind / split kan zowel horizontaal als verticaal door de zeef vallen, dus een zeefmaat is geen precieze maat!

Siertuin welke niet belopen wordt:
Als u een kaliber siergrind kiest dat kleiner is dan 20-25mm, is een een laagdikte van 5cm grind voldoende. Kalibers tussen 20mm en 40mm hebben 6-7cm nodig, dit in verband met een volledige bedekking van het geheel. Een dikke laag (max. ±10cm) siergrind of split van een grof kaliber levert wel een bijna onderhoudsvrije tuin op! 

Tuinpad welke alleen belopen wordt:
Hiervoor wordt een laagdikte van 5-6cm grind gebruikt. Kaliber: alles tussen 5mm en 32mm is mogelijk en prima geschikt. Enkele standaardmaten zijn 8-16mm en 16-32mm. Let op: grove kalibers zoals 16-32mm lopen minder comfortabel dan bijv. 8-16mm.

Oprit en parking waarop gereden wordt:
Hiervoor wordt een laagdikte van 5-7cm aanbevolen. Kalibers tussen 7-20mm kunnen het best gebruikt worden, zoals de maat 8-16mm. Kleinere steentjes gaan in de banden zitten en grotere rijden niet erg comfortabel. In splitplaten wordt dezelfde laagdikte aangehouden.

Laagdikte

2. Het formaat grind/split

De laatste keuze die gemaakt moet worden heeft te maken met het formaat. Het hangt natuurlijk voor een groot deel af van uw smaak. Wat vindt u mooi? Maar de toepassing waarvoor de kiezelstenen gebruikt gaan worden speelt ook een rol. Hierboven hebben we al kort benoemd welk formaat u bijvoorbeeld het best kunt kiezen voor het gebruik op een oprit. Maar laten we voor de duidelijkheid nog even alles goed op een rijtje zetten:

 • Siertoepassingen in de tuin. Wanneer het grind/split enkel en alleen gebruikt gaat worden voor siertoepassingen, bijvoorbeeld als bodembedekking van grote plantenbakken of stukken siertuin met daarin planten, dan kunt u alle formaten kiezen. Dan komt het dus helemaal aan op uw smaak. Geeft u de voorkeur aan een wat ruigere en grove uitstraling dan kunt u het best voor een groot formaat gaan, zoals bijvoorbeeld 15-25mm of 25-40mm. Of u gaat nog groter en kiest voor breukstenen.
 • Oppervlakken die licht belast worden. Gaat u een oppervlak aanleggen waar u vaak overheen loopt of fietst, zoals een terras of looppad/tuinpad, dan kunt u in principe alles gebruiken tot een maximum van 32mm. Al loopt een een steen van 32mm wel minder comfortabel dan een steen van bijvoorbeeld 16mm. De standaardmaat 8-16mm wordt dan ook het meest gekozen voor dit soort toepassingen omdat dit het prettigst loopt.
 • Oppervlakken die zwaarder belast worden. Hierbij kunt u denken aan opritten, parkings en erven. Oppervlakken die belast worden door auto’s of zelfs vrachtwagens dus. Hier raden we een formaat aan tussen de 7-20mm. Kiezelsteentjes met een formaat kleiner dan 7mm kunnen in het profiel van de banden gaan zitten. Kiezelstenen groter dan 20mm rijden niet erg comfortabel.

Hopelijk heeft u nu inzicht in de voor u benodigde hoeveelheid grind/split en het formaat dat u het best kunt kiezen. Mocht u vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

» Ga naar ons assortiment grind of siersplit

Amagard.com Amagard.com

© 2007-2019 Amagard.com (Kranendonk B.V.) Geen van de teksten of foto's op deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Kranendonk B.V. worden gebruikt